Examenstress

Een examenjaar is in verschillende opzichten een zwaar jaar. Alle stof wordt afgerond, het gaat nu bij alle vakken om het grote geheel. Je laatste schoolexamens en je profielwerkstuk zijn belangrijk voor je gemiddelde. De druk die op het examen ligt weegt zwaar. Die druk is de laatste jaren nog eens toegenomen door de hogere eisen die worden gesteld aan de slaagnorm. Hoge verwachtingen van mensen om je heen helpen nog een handje mee. Examenstress kan onverwachts toeslaan in een examenjaar en het kan je kans van slagen verkleinen. Als je dit op tijd onderkent en ervoor zorgt dat je je concentratie leert behouden, vergroot je je slaagkans. Een goede training helpt je daarbij.

examenstress

Mijn laatste examengroep op het Bona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Examenstresstraining

In de training maak je de gedachten die je blokkeren zichtbaar en vervangt ze stap voor stap door nieuwe gedachten. De duidelijke structuur en het gebruik van symbolen helpen je daarbij. De methode LEFGASTEN helpt je op deze manier je examenstress te verminderen en je slaagkans te vergroten.

De knowhow die ik naast faalangsttrainer vijftien jaar lang heb opgedaan als teamleider van de examenklassen van het vwo, maken de training extra waardevol en effectief. Ook aan de Cito toets besteed ik aandacht. De Cito toets stress is ook een vorm van examenstress, maar dan gerelateerd aan de specifieke situatie van de overgang van de basisschool naar de middelbare school en alles wat daar aan spanning zowel bij leerlingen als bij ouders (!) bij komt kijken.

Vanaf september 2012 geef ik examenstresstrainingen, individueel of in groepjes, aan leerlingen van scholen in de regio Zuid-Holland.

Plaats en kosten in overleg.

3 reacties Examenstress

 • avatar annemarie

  Beste Pia,
  Een tijdje terug heeft u bij mij op school de training examenstress gegeven. Door u hulp van die briefjes heb ik mijn doel voor engels gehaald. Ik had op die briefjes in eerste instantie staan van ik ben een 6 waard voor engels en daarna ik ben een 6.5 waard voor engels. Voor mijn schoolexamen Engels heb ik een 6.9 (!) gehaald wat ik in eerste instantie niet kon geloven! Door de training was ik een stuk rustiger en heb ik de toets gewoon over me heen laten komen hierdoor was ik ook een kwartier voor tijd klaar nadat ik alles gecheckt had. Super bedankt voor de training!!!!!!!

  Met vriendelijke groet, Annemarie

 • avatar Janneke

  Pia is fantastisch en zij en haar methode hebben mij geweldig geholpen. Ik heb heb haar trainingen gevolgd en maakte kennis met de methode Lefgasten. De eerste bijeenkomst was al zo’n verademing omdat ik leerde dat mijn faalangst en het hebben van een black-out geen aanstellerij waren, maar dat er echt kortsluiting in het hoofd ontstaat waardoor je niet goed meer kunt functioneren. Ik heb geleerd om mijn gedachten “om te gooien”, om aan school te werken en andere dingen te doen omdat ik het ZELF WIL en niet omdat het van ANDEREN MOET. Aan haar tips denk ik nog heel vaak en het boek Lefgasten sla ik nog regelmatig open. Mijn ouders hebben het ook gelezen. Dit hielp hen om mijn problemen beter te begrijpen en me erbij te helpen. Ik weet zeker dat deze methode mij geholpen heeft om mijn examen uiteindelijk te halen. Ook tijdens mijn vervolgopleiding ga ik er vast nog veel voordeel bij hebben.
  Heel erg bedankt, Pia!

 • avatar Manon

  Het is alweer een paar weken geleden dat ik de faalangstcursus bij je heb gevolgd. En wat een verschil met daarvoor…

  Ik doe dit jaar 6VWO over nadat ik vorig op 0.02 punt ben gezakt. Dat heeft dus een flinke impact op mij gemaakt. Maar nadat ik 3 keer met jou heb gezeten en hierover gepraat heb voel ik me zo anders!!

  Maandag beginnen de examens en ik voel me nu eigenlijk best relaxed. Ik weet dat ik het graag WIL halen en ga daarom alles uit de kast halen om dit ook te laten gebeuren!

  Je hebt deuren in mijn hoofd opengegooid die dit jaar roestvast op slot zaten.. Ik wil je hier ontzettend voor bedanken!!

  Groetjes Manon

Laat een reactie achter

Indien gewenst gebruik deze HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>