Faalangst en de rol van ouders

Ouders en school hebben een heel verschillende maar zéér belangrijke invloed op het welzijn van een kind. De basisveiligheid begint thuis. Maar ook op school moet een kind zich veilig voelen. Op school moet een kind presteren en zich bewijzen. En juist op dit gebied komen de ouders weer om de hoek kijken, want kinderen werken om zichzelf te bewijzen, maar ook om hun ouders niet teleur te stellen.
Goedbedoelde aansporingen kunnen bij kinderen met faalangst wel eens averechts werken en juist daarom is het zo belangrijk eventuele faalangst bij je kind te herkennen.
 
Faalangst wil zeggen dat je onder invloed van druk niet meer goed na kunt denken en daardoor slechter presteert dan je normaal gesproken zou kunnen. Het frustreert kinderen enorm want eigenlijk weet je dat je het wel kunt en toch lukt het niet. Kinderen blokkeren, soms maar bij een of twee vakken, maar dit kan van kwaad tot erger worden als het probleem niet onderkend wordt. Kinderen uiten hun stress op verschillende manieren: ze trekken zich terug, gaan zich nog meer dan normaal afzetten tegen hun ouders, worden boos om niets, slapen of eten slecht, gaan soms steeds minder werken, kunnen gaan spijbelen of willen helemaal niet meer naar school. Als kinderen hun best niet meer doen thuis, lijkt hun gedrag te wijzen op luiheid. Maar dat is het niet. In werkelijkheid zijn ze gefrustreerd en moe en hebben ze het (bijna) opgegeven.
 
Het is voor ouders belangrijk oog te blijven houden voor dit gedrag en te proberen erachter te komen wat er werkelijk speelt. Oordeel niet te snel maar stel vooral veel vragen. Probeer zonder oordeel oprecht nieuwsgierig te zijn naar het gevoel van je kind. En vraag jezelf af of jouw verwachtingen als ouder misschien een grotere rol spelen dan goed is voor je kind. Maar er zijn meer facetten die faalangst kunnen beïnvloeden, zoals de mate van verantwoordelijkheid die het kind krijgt in zijn/haar opvoeding.
 
Ouders kunnen een actieve rol spelen in de begeleiding van hun faalangstig kind. Om te beginnen door zich te verdiepen in de oorzaken van faalangst en het voorkomen of het herstel ervan.
 
In het praktijkboek LEFGASTEN staan tips en adviezen voor ouders waarmee ze hun kind werkelijk kunnen helpen.
 

Laat een reactie achter

Indien gewenst gebruik deze HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>