Overwinning

Lisa, een oud leerlinge die ik twee jaar heb begeleid op het Bonaventura in Leiden, stuurde me haar verhaal. Ze is uit een diep dal geklommen en heeft zichzelf en haar faalangst overwonnen met steeds betere cijfers en uiteindelijk een prachtig examenresultaat. Ik ben hartstikke trots op haar en blij dat mijn methode om faalangst te overwinnen ook haar heeft geholpen. Hieronder staat haar verhaal:

Lisa van Leeuwen

“Ergens in 4 VWO raakte ik wat betreft mijn betavakken in een dip. Het huiswerk maakte ik en bovendien begreep ik waar ik mee bezig was. Op het moment dat ik een toets voor mijn neus kreeg klapte ik dicht. Totale blackout! Zelfs aan de eenvoudigste dingen twijfelde ik. Opdrachten die ik thuis zonder problemen maakte werden op een toets mijn grootste kwelling: “Oh God, ik heb dit al eens gedaan en ik weet nu niet meer hoe het moet!”. Voor mij was dit erg frustrerend en ik wist ook niet zo goed wat ik er mee aan moest. Ik was bang dat mensen zouden denken dat ik gewoon niet genoeg tijd aan de voorbereiding had besteed dus hield ik mijn mond en werd mijn spanning steeds groter en groter bij elke volgende toets.

In de vijfde klas raadde mijn mentor mij aan even bij de nieuwe coördinator langs te gaan.  Die coordinator was Pia Crul, de schrijfster van Lefgasten, een methode ontwikkeld voor faalangsttraining. Ik vertelde haar wat er gebeurde op het moment dat ik een toets moest maken en gelijk had ik het idee dat ik serieus werd genomen en dat het niks raars was en het belangrijkste was dat er iets aan gedaan kon worden. Ik schreef me in voor de faalangsttraining en thuis deed ik oefeningen uit Lefgasten.

Waar het eerst heel vreemd was om op briefjes te schrijven dat ik tenminste een 7 voor wiskunde en natuurkunde waard was, werd het later een geruststelling en op het eind een bewezen feit. Halverwege de vijfde klas zou ik namelijk nooit hebben geloofd dat ik met mijn tweeën en drieën voor wiskunde een 6 voor mijn eindexamen zou halen. Ook zou ik het niet hebben geloofd als iemand tegen mij had gezegd dat ik geen 4 maar een 7 voor mijn natuurkunde eindexamen zou halen en uiteindelijk zelfs natuurkunde zou gaan studeren. Voor mij is het heel belangrijk geweest dat er mensen waren die vertrouwen in mij bleven houden ook op momenten dat ik er zelf geen vertrouwen meer in had. Pia heeft mij dat vertrouwen gegeven en ze heeft mij ook geleerd om in mijzelf te vertrouwen.”

1 reactie op Overwinning

  • avatar Adinda Slingerland

    Te gek verhaal! Veel succes en plezier met je studie. Ik hoop dat jouw verhaal leerlingen inspireert om anderen om hulp te gaan vragen en/of om zelf stappen te ondernemen. Het boek Lefgasten heeft een prominente plek in de schoolmediatheek. Niet voor niets!

Laat een reactie achter

Indien gewenst gebruik deze HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>