Pubers en dans

Waarom dans, maar ook muziek, beeldende vakken en ook sport elk op hun eigen specifieke manier zo goed zijn voor de ontwikkeling van pubers…

Op donderdag 8 november 2012 gaf ik een presentatie aan kunstjournalisten in opleiding over wat dans, muziek, beeldende vakken maar ook sport(!) betekenen voor de ontwikkeling van pubers. En hoe belangrijk het is dat zij het niet alleen zelf beoefenen maar ook in aanraking komen met inspirerende voorbeelden.

Pubers beginnen vanaf hun 10e jaar aan een stuiterende fysieke en emotionele ontwikkeling die aangestuurd wordt door de hormonen testosteron (jongens) en oestrogeen (meisjes). Deze hormonen zorgen voor veel energie (soms bij jongens naar buiten gericht in de vorm van agressie of bij meisjes naar binnen gericht in de vorm van depressie) maar ook voor heftige emotionele schommelingen. De puber die aanvankelijk erg gevoelig is voor groepsdruk en zeker niet op wil vallen, gaat gaandeweg steeds meer op zoek naar zijn of haar eigen identiteit (vanaf ongeveer 14 jaar) en is daarvoor op zoek naar voorbeelden.

Experimenteren, risico’s nemen en snelle bevrediging van behoeftes horen daarbij. Maar de allergrootste valkuil in deze zoektocht (die tegelijkertijd het meest wordt ontkend!) is onzekerheid. Het signaleren en herstellen van deze onzekerheid geeft pubers weer toegang tot hun motivatie en inspiratie. En juist als het om inspiratie gaat, speelt de buitenwereld: onderwijs, media, idolen en helden maar ook familie en vrienden een hele grote rol.

Dans, sport, muziek en beeldende vakken hebben allemaal op hun eigen wijze een sterke fysieke en emotionele kant en zijn juist daarom zo belangrijk en aantrekkelijk voor pubers. Het geeft hen de mogelijkheid trots te zijn op wat ze erin bereiken. Het geeft hen de gelegenheid te ontdekken wie ze zijn en wie ze willen worden. Het zorgt voor een betere verbinding tussen hoofd, hart en seksualiteit.

De verstandelijke concentratie is vaak nog niet optimaal omdat de hersenverbindingen nog in ontwikkeling zijn. Maar het hart en de seksualiteit zijn sterker in ontwikkeling en staan bovenaan in hun belevingswereld. Dans, sport, muziek en beeldende vakken zorgen voor vertrouwen, motivatie en inspiratie. En met die ingrediënten lukt het pubers gaandeweg in balans te komen met zichzelf en zich optimaal te ontwikkelen.