Hoi Pia,

De manier waarop de trainingen werden gegeven was erg prettig. Het was een soort uurtje voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Het voelde alsof we in een tijd en ruimte kwamen waarin we beschermd werden en je alles kon zeggen. Dat was erg fijn. Jammer dat het maar een uurtje was en maar 4 weken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik beter moet relativeren. Toen we het erover hadden wat we eigenlijk al gedaan hadden de afgelopen jaren gaf dat wel rust. Ook was het fijn om de angst bloot te leggen. Wat is er eigenlijk zo erg en wat maakt je zo onrustig? Ik denk dat de stress voor de training ongecontroleerder was en nu een duidelijker beeld heeft gekregen: de duivel heeft een gezicht gekregen. Geen vaag zwart gat meer: dat was anders.

Jose Visser, examenleerling VWO, Coornhert Lyceum Haarlem (geslaagd)

 

Hallo Pia,

Ik heb net het boek Lefgasten doorgelezen en ik ben er heel blij mee. Ik denk dat mijn dochter en ik hier heel goed mee aan de slag kunnen. Ik heb me voorgenomen het over dit boek te hebben op haar school, het is voor hen waarschijnlijk ook een opsteker.
Ik ben je echt dankbaar dat je dit boek uitgebracht hebt. Hierdoor kunnen wij en vele anderen actief aan de slag tegen faalangst. Ben echt blij dat je deze materie met ons allen hebt willen delen!

Groetjes, Lisette Dodemont

 

“Pia Crul heb ik leren kennen als een voortreffelijke mentor en coördinator van de VWO bovenbouw Bonaventuracollege Mariënpoelstraat te Leiden. Het vertrouwen dat zij leerlingen geeft is enorm. Zij weet als geen ander moeilijke en gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Zowel individueel als groepsgewijs begeleid zij de leerlingen in hun groei naar volwassenheid. Ik ken haar als iemand die zeer betrokken is bij alle leerlingen. Daarnaast weet Pia hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid aan te spreken. Met haar eigen trainingsprogramma om faalangst te leren hanteren en haar eigen boek over dit onderwerp Lefgasten, bereikt zij vele jongeren. Praktisch, helder en rationeel wordt uiteenzet wat faalangst is en ze beschrijft een pad om faalangst te lijf te gaan. Zij beschrijft vanuit de jonge mens wat faalangst emotioneel kan betekenen, wat je voelt en meemaakt als je faalangst hebt, ook als je hoogbegaafd bent en faalangst hebt. Pia Crul is voor mij iemand die de jongeren begrijpt en op de juiste manier weet te raken: een bijzonder talent.”

Hetty Krijnen

 

Hallo Pia, vorige week woensdag heb ik mijn presentatie over de Vietnamoorlog gehouden. Ik had van te voren de punten nog een keer doorgenomen, ik was erg rustig daardoor. De spanningen kwamen pas toen ik echt voor de klas stond, maar ik heb mijn angst overwonnen en de presentatie ging super! Ik krijg waarschijnlijk deze week mijn cijfer te horen. Heel erg bedankt voor de trainingen, ik heb er erg veel aan gehad.

Jaimy Crama, H5, Bona Leiden

 

“Wat heb jij een waanzinnig boek geschreven. Zo concreet, zo makkelijk geschreven en dus makkelijk leesbaar. En wat een superidee om het naar het kind toe te schrijven, zonder dat het kinderachtig is. Wat een gave heb je zeg! Fantastisch!
Ik raad je trouwens aan om de visualisaties op CD toe te voegen aan het boek!”

Leoniek vd Maarel, begeleidt als orthopedagoog al 10 jaar kinderen met emotionele problemen


Lieve Pia,

Heel erg bedankt voor de faalangstlessen en je luisterend oor. Voor mijn eerste tentamen op de uni was ik natuurlijk weer een stresskip. Heb het faalangstschrift erbij gehaald en je oefeningen gedaan. Het heeft geholpen en mijn eerste 8 was binnen! Haha!

Groetjes, je oud leerling, Sadia


Ik heb de titel van je boek doorgegeven aan een oud-leerling van mij. Zijn moeder kwam gisteren op school en vertelde dat ze het boek fantastisch vinden. Hij heeft echt het idee dat het over hem gaat en leest elke avond een hoofdstuk. Hij zit in 5 havo en heeft nog nooit iemand ontmoet die precies begreep waar hij last van had. En nu is er speciaal voor hem dit boek geschreven!!! Ook namens de ouders hartstikke bedankt voor een heel fijn en nuttig boek!

Groeten van Madeleine, docente

 

Lefgasten is een praktisch en indringend boek over faalangst. Praktisch omdat het helder en rationeel uiteenzet wat faalangst is en een pad beschrijft om faalangst te lijf te gaan. Indringend omdat het ook beschrijft wat faalangst emotioneel kan betekenen, wat je voelt en meemaakt als je faalangst hebt, ook als je hoogbegaafd bent en faalangst hebt.
Indringend omdat het aangeeft hoe de omgeving, vaak goed bedoeld, soms bijdraagt aan die faalangst. Pia Crul beschrijft al deze aspecten in toegankelijke taal, in een makkelijk leesbaar boek. Dit boek getuigt van een groot inlevingsvermogen en gedrevenheid om (jonge) mensen met faalangst een helpende hand te bieden. Een aanrader voor mensen met faalangst en voor al diegenen die met hen werken.

Martie van Essen, coacht o.a. leerkachten en leerlingen in het voortgezet onderwijs

 

“Lefgasten haalt faalangst boven water en geeft dit belemmerende verschijnsel licht en lucht. Een boek dat iedere docent moet lezen. Afwijzing en “er niet bij horen” komt steeds meer voor op internationaliserende scholen. Dus faalangst ook.”

Tom Fadrhonc
Intercultureel Management advies in sport, bedrijf, onderwijs.
tom@itim.org

 

“Wat ik heb gelezen vond ik zeer informatief. Ik had tot nu toe nog niet zo’n duidelijk beeld van faalangst. Daar kan ik als docent zeker wat mee! En als ouder was ik geraakt door het stukje achterin van Nina, omdat mijn dochter precies dezelfde ervaring heeft. Daar voel je je als ouder wel eens eenzaam in. Fijn om te lezen dat er een oplossing voor is!”

Monica Hage, docente duits en moeder van een dochter met faalangst


15 reacties Reacties

 • avatar Ruben Dorren

  Simpel en effectief! Tijdens mijn bachelor opleiding Toegepaste Psychologie heb ik meermaals gebruik gemaakt van de Lefgasten methode, met name voor faalangsttrainingen en motivatieproblematiek (welke vaak hand in hand gaan natuurlijk). Daarbij heeft deze methode zijn nut zeker bewezen. Leerlingen hebben vaak geen weet van hun gedachtepatronen en de invloed die ze hierop kunnen uitoefenen, de Lefgasten methode reikt onder meer de tools aan om hier actief mee aan de slag te gaan. Een prachtige combinatie van de Rationeel-Emotieve Therapie (RET) en neuroplasticiteit! Bedankt hiervoor.

 • avatar Jane

  Beste Pia, toen wij uiteindelijk bij jou terecht kwamen, was ik ten einde raad als moeder. Werkelijk niemand nam onze situatie serieus en het gevoel van onrecht werd steeds groter. Pia, jij als deskundige met zo ontzettend veel ervaring, hebt mijn zoon zo ontzettend goed geholpen en gesteund op zijn weg, zelfs meegaan naar een intake was niet teveel. Lieve Pia ik ben je ontzettend dankbaar, want ik heb m’n zoon weer terug, die positief zijn wegen bewandeld. Alle goeds, Jane

 • avatar Kiran

  Beste mevrouw Crul,

  Het is ontzettend mooi om te zien hoe u leerlingen helpt die last hebben van faalangst. De methodes die u gebruikt en de verwoording in gespreken is zeer krachtig en het is dan ook mooi om te zien hoezeer u mijn broertje, Kishan, heeft geholpen. De tools die u heeft gegeven zijn voor het leven.

  Ik bewonder uw inzet die u getoond heeft en de begeleiding die u gaf. Alle lof voor u.

  Groetjes,
  Kiran

 • avatar Kishan

  Beste mevrouw Crul,

  Al een tijd ging het niet goed op school en kreeg niet de gewenste resultaten op mijn toetsweken. Na een test te hebben gedaan bij een psycholoog, kreeg ik als uitslag dat ik faalangst had.

  Via mijn school kreeg ik u aanbevolen als faalangst-trainer.

  Na een fijn ontmoetingsgesprek besloot ik deze training te starten en heb dramatisch verbetering gezien in hoe ik mijn toetsen maak. Ik houd mij nu rustig en blijf objectief kijken naar wat ik weet.

  Ik ben erg dankbaar voor de hulp die u mij geboden heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Kishan

 • avatar Oudervereniging Picasso Lyceum, Zoetermeer

  Pia heeft op uitnodiging van de oudervereniging van het Picasso Lyceum een presentatie gegeven ten behoeve van de thema-avond:Motivatie.Zij leidde ons door de wereld van (faal)angst en motivatie. Welke blokkades kunnen er ontstaan? En als ze dan zijn ontstaan,hoe kan je werken aan herstel? Ze gaf aan dat het helpt om zaken vooral bespreekbaar en concreet te maken. Daarbij helpt het om het “moeten” dat bij veel blokkades in het hoofd zit om te buigen in “willen”. Fouten maken mag en is normaal. Het geeft iets aan over je leerproces en dat je daarin iets verkeerd gedaan hebt. Dat zegt natuurlijk niets over dat je verkeerd bent. Zo kwamen er in de presentatie een hele hoop interessante tips voorbij voor ouders en docenten.

 • avatar Megan Peters

  Pia,
  Ik heb tijdens de trainingen veel over mezelf geleerd, maar ook hoe ik faalangst uitschakel waardoor ik weer veel plezier heb in mijn studie. Zonder jouw methode was ik waarschijnlijk al gestopt met mijn opleiding. Erg fijn dat je ook speciaal een boek hebt geschreven voor studenten, want ik merk in mijn omgeving dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Tijdens de trainingen stelde je mij erg op mijn gemak, je nam de tijd en je hebt mij duidelijk en helder uitgelegd hoe ik het goed kan aanpakken. Ontzettend bedankt voor de fijne begeleiding, hier heb ik mijn hele leven profijt van.

  Groetjes,
  Megan

 • Hallo Pia,

  Wij kwamen in mei dit jaar voor onze zoon met de vraag of hij al dat niet last van faalangst heeft.
  Wij vonden het erg prettig om niet alleen de bevestiging te krijgen dat onze zoon faalangst heeft maar ook na al die jaren de erkenning te krijgen dat onze zoon meer begaafd is. De methode “lefgasten” is een erg effectieve. Maar je persoonlijke uitleg aan school “hoe om te gaan met meer begaafde/ faalangstige jongeren” Maakt het verschil, met als gevolg, hogere cijfers en meer motivatie.
  Hartelijk dank hiervoor!

  Pascale Kuijper

 • avatar Amira

  Toen ik na een tijd steeds meer black-outs kreeg op school, minder gemotiveerd raakte en steeds lagere cijfers kreeg besefte ik dat ik misschien wel faalangst had. Mijn moeder heeft toen gelijk hulp gezocht en kwam gelukkig uit bij Pia. Pia heeft mij erg goed geholpen en is ook de reden dat ik toch nog over ben gegaan. Na een paar lessen zag ik al verbetering in mijn cijfers, maar ook mentaal ging het steeds beter. Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij dat ik Pia’s hulp heb geaccepteerd.

  Super bedankt Pia!

  Groetjes, Amira

 • avatar Emil

  Hoi Pia,

  Ik wil je graag bedanken voor de goede hulp, het heeft me zeker geholpen met de cijfers! Ook de visualisaties waren fijn om te doen in de examenperiode, voor extra rust. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen voor vooral wiskunde, door jouw training. ‘Het belangrijkste is dat je het voor jezelf doet!’

  Groetjes, Emil

 • avatar Nel Bouwmeester

  Beste Pia,
  Inmiddels is de faalangst training voor onze dochter afgerond. In 4 sessies heb je haar zover gekregen dat ze haar zelfvertrouwen weer terug heeft en de eerste positieve schoolresultaten zijn geboekt. Je hebt haar maar ook mij als moeder, zo enorm blij gemaakt. Na een paar jaar tobben en niet weten hoe het probleem van gebrek aan zelfvertrouwen en slechte schoolresultaten aan te pakken, heb jij samen met je duidelijke boek, ons enorm geholpen. Het boek is praktisch en duidelijk en ligt als naslagwerk op mijn nachtkastje. Ogen zijn geopend en de zon is weer gaan schijnen in ons huis! Dankjewel.
  Nel

 • avatar Eveline

  Ha Pia,
  De inspirerende training tot faalangsttrainer is zo helder beschreven, concreet en effectief dat ik er direct mee aan de slag ben gegaan. Ik begeleid nu al studenten individueel en vanaf januari start ik met het aanbieden van de training. Met jouw methode als basis ben ik ervan overtuigd dat ik veel studenten inzicht kan geven in de werking van faalangst, maar belangrijker nog hoe zij kunnen werken aan herstel en uiteindelijk in het ontwikkelen van meer lef en motivatie. Nogmaals bedankt!

 • avatar Mariëtte

  Opleiding faalangsttrainer

  L leerlinggericht, leuk, les in kleine groepen
  E effectief
  F faalangst snel en doelgericht aanpakken
  G gebruik maken van symbolen, heldere uitleg, herstelgedachten en visualisaties
  A adrenaline verminderen
  S stapsgewijs, simpel, succesvol, stress weg!
  T theorie maar nog meer praktijk, toepasbaar op scholen, in praktijken en thuis
  E emoties helder leren krijgen
  N nooit gedacht zo veel te kunnen leren in 3 dagen

 • avatar Astrid

  Beste Pia,

  Dit najaar heb ik de opleiding tot faalangsttrainer bij jou gevolgd. Het was een bijzonder verrijkende ervaring. De analyse van hoe faalangst werkt, de stappen naar herstel, alles heel helder en overzichtelijk uitgelegd. Mijn enthousiasme over de aanpak die ik van je heb geleerd werkt aanstekelijk. Ik ga binnenkort de cursus “Lefgasten” introduceren bij mijn collega’s in de bovenbouw van de basisschool. Ik ben ervan overtuigd dat ik er veel kinderen mee uit de bekende “vicieuze cirkel” kan halen. De cursus heeft me ontzettend veel inzicht gegeven waar ik heel blij mee ben en anderen zullen dat ook zijn! Bedankt!

 • Beste Pia,

  In mijn begeleiding van hoogbegaafde jongeren kom ik veel faalangst op het spoor en ik ben al jaren op zoek naar een goede, systematische begeleiding. Tot ik dit boek ging lezen. Fantastisch! Praktisch, helder en toch diepgaand.. Het sluit goed aan bij de manier van denken van (meer)begaafde jongeren. Ik maak er in mijn individuele training vaak gebruik van. Hartelijk dank voor het schrijven ervan…

 • avatar Diana Lek

  Hallo Pia,
  Vorig jaar heb ik samen met mijn dochter de Lefgasten methode doorlopen. Zij heeft mede dankzij deze methode haar diploma gehaald, terwijl zij heel erg last had van faalangst. Zelf werk ik op een middelbare school in de catering en merk dat ik veel kinderen hierdoor een hart onder de riem kan steken. Ik hoop nog veel kinderen te mogen helpen en denk er zelfs over om de training te gaan volgen zodat ik ze nog beter kan helpen.
  Bedankt, Diana en Maaike

Laat een reactie achter

Indien gewenst gebruik deze HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>