Hoi Pia,

De manier waarop de trainingen werden gegeven was erg prettig. Het was een soort uurtje voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Het voelde alsof we in een tijd en ruimte kwamen waarin we beschermd werden en je alles kon zeggen. Dat was erg fijn. Jammer dat het maar een uurtje was en maar 4 weken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik beter moet relativeren. Toen we het erover hadden wat we eigenlijk al gedaan hadden de afgelopen jaren gaf dat wel rust. Ook was het fijn om de angst bloot te leggen. Wat is er eigenlijk zo erg en wat maakt je zo onrustig? Ik denk dat de stress voor de training ongecontroleerder was en nu een duidelijker beeld heeft gekregen: de duivel heeft een gezicht gekregen. Geen vaag zwart gat meer: dat was anders.

Jose Visser, examenleerling VWO, Coornhert Lyceum Haarlem (geslaagd)

“Lefgasten haalt faalangst boven water en geeft dit belemmerende verschijnsel licht en lucht. Een boek dat iedere docent moet lezen. Afwijzing en “er niet bij horen” komt steeds meer voor op internationaliserende scholen. Dus faalangst ook.”

Tom Fadrhonc
Intercultureel Management advies in sport, bedrijf, onderwijs.
tom@itim.org

19 reacties Reacties

 • avatar Liselore

  Hi Pia,

  Ik wil jou bedanken voor jouw betekenisvolle begeleiding in het afgelopen jaar. Eind 2019 kwam ik met stress- en angstklachten thuis te zitten; ik was totaal opgebrand. Mede dankzij jou kijk ik nu weer met een heldere blik vooruit. Samen hebben we de methode doorlopen. Allereerst heb je me doen inzien hoe mijn angstklachten zijn ontstaan. Langzaam hebben we toegewerkt naar een periode waarin ik met zelfvertrouwen nieuwe en authentieke keuzes kan maken. Je hebt me een extra duw in de goede richting gegeven, en tools om dagelijks in te zetten.

  Mede dankzij jouw methode durf ik nu de stap te zetten om te investeren in een totaal nieuwe aanvulling op mijn carrière. De gesprekken zelf zijn laagdrempelig en goed te volgen. Maar het echte effect is te merken in de dagen en periodes erna. Bedankt voor al je geduld, kritische blik en toegankelijkheid.

  Liselore

 • avatar Inge

  Fantastisch wat Pia in korte tijd weet te bereiken! In zeer korte tijd heb ik mijn dochter zien veranderen; onzeker, teruggetrokken en faalangstig naar iemand die (veel) beter weet én voelt wat ze zelf vanuit zelfvertrouwen en in verbinding met zichzelf. Ik heb Pia als zeer discreet, mensgericht, betrokken én professioneel ervaren. Ik ben Pia dan ook enorm dankbaar voor wat zij voor mijn dochter heeft betekend!

 • avatar Ruben Dorren

  Simpel en effectief! Tijdens mijn bachelor opleiding Toegepaste Psychologie heb ik meermaals gebruik gemaakt van de Lefgasten methode, met name voor faalangsttrainingen en motivatieproblematiek (welke vaak hand in hand gaan natuurlijk). Daarbij heeft deze methode zijn nut zeker bewezen. Leerlingen hebben vaak geen weet van hun gedachtepatronen en de invloed die ze hierop kunnen uitoefenen, de Lefgasten methode reikt onder meer de tools aan om hier actief mee aan de slag te gaan. Een prachtige combinatie van de Rationeel-Emotieve Therapie (RET) en neuroplasticiteit! Bedankt hiervoor.

 • avatar Jane

  Beste Pia, toen wij uiteindelijk bij jou terecht kwamen, was ik ten einde raad als moeder. Werkelijk niemand nam onze situatie serieus en het gevoel van onrecht werd steeds groter. Pia, jij als deskundige met zo ontzettend veel ervaring, hebt mijn zoon zo ontzettend goed geholpen en gesteund op zijn weg, zelfs meegaan naar een intake was niet teveel. Lieve Pia ik ben je ontzettend dankbaar, want ik heb m’n zoon weer terug, die positief zijn wegen bewandeld. Alle goeds, Jane

 • avatar Kiran

  Beste mevrouw Crul,

  Het is ontzettend mooi om te zien hoe u leerlingen helpt die last hebben van faalangst. De methodes die u gebruikt en de verwoording in gespreken is zeer krachtig en het is dan ook mooi om te zien hoezeer u mijn broertje, Kishan, heeft geholpen. De tools die u heeft gegeven zijn voor het leven.

  Ik bewonder uw inzet die u getoond heeft en de begeleiding die u gaf. Alle lof voor u.

  Groetjes,
  Kiran

 • avatar Kishan

  Beste mevrouw Crul,

  Al een tijd ging het niet goed op school en kreeg niet de gewenste resultaten op mijn toetsweken. Na een test te hebben gedaan bij een psycholoog, kreeg ik als uitslag dat ik faalangst had.

  Via mijn school kreeg ik u aanbevolen als faalangst-trainer.

  Na een fijn ontmoetingsgesprek besloot ik deze training te starten en heb dramatisch verbetering gezien in hoe ik mijn toetsen maak. Ik houd mij nu rustig en blijf objectief kijken naar wat ik weet.

  Ik ben erg dankbaar voor de hulp die u mij geboden heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Kishan

 • avatar Oudervereniging Picasso Lyceum, Zoetermeer

  Pia heeft op uitnodiging van de oudervereniging van het Picasso Lyceum een presentatie gegeven ten behoeve van de thema-avond:Motivatie.Zij leidde ons door de wereld van (faal)angst en motivatie. Welke blokkades kunnen er ontstaan? En als ze dan zijn ontstaan,hoe kan je werken aan herstel? Ze gaf aan dat het helpt om zaken vooral bespreekbaar en concreet te maken. Daarbij helpt het om het “moeten” dat bij veel blokkades in het hoofd zit om te buigen in “willen”. Fouten maken mag en is normaal. Het geeft iets aan over je leerproces en dat je daarin iets verkeerd gedaan hebt. Dat zegt natuurlijk niets over dat je verkeerd bent. Zo kwamen er in de presentatie een hele hoop interessante tips voorbij voor ouders en docenten.

 • avatar Bernd

  Hoi Pia,

  Na diverse keren een black out te hebben gehad tijdens mijn tentamens wist ik mij geen raad meer. Ik vroeg mij af waar deze black outs vandaan kwamen en wat ik hieraan kon doen. Het antwoord moest ik mijzelf schuldig blijven, totdat ik een keer bij jou was geweest. Eindelijk na al die jaren kon ik het verklaren, maar bovendien kon ik er ook iets aan doen! Vol goede moed en vertrouwen ging ik weer aan de slag met de voorbereidingen voor mijn tentamen en met veel zelfvertrouwen en een dosis gezonde spanning heb ik mijn tentamen succesvol weten te halen. Ik had geen last van een vervelend onderbuik gevoel en erge spanningen en keek er zelfs naar uit om het tentamen te gaan maken. Ik moet nu nog een tentamen maken, maar door alle goede tips en methodes van Pia zie ik dit met heel veel vertrouwen tegemoet. Hartelijk dank voor alle goede zorgen!! Bernd

 • avatar Aniek Bos

  Hoi Pia,

  Via deze manier wil ik u heel graag bedanken voor alle fijne meetings die wij hebben gemaakt om mijn faalangst aan te pakken. Nu kan ik ook eindelijk zeggen dat de resultaten van mijn afgelopen tentamenperiode ontzettend goed zijn!! Ik kan nu eindelijk mijn tentamens maken zonder een blackout en gewoon rustig blijven na denken zonder in paniek te raken als ik het even niet weet. Ook in de voorbereidingen van mijn tentamens voel ik veel minder stress en druk. Al om al, ik ben echt ontzettend blij dat ik bij u terecht ben gekomen!

  Verder is het boek Lefgasten echt ideaal! Op deze manier konden mijn ouders er ook over lezen en het beter begrijpen. Ook was uw service geweldig als het gaat om ophalen en brengen naar het station. Heel erg bedankt daarvoor!

  Veel liefs, Aniek Bos

 • avatar Megan Peters

  Pia,
  Ik heb tijdens de trainingen veel over mezelf geleerd, maar ook hoe ik faalangst uitschakel waardoor ik weer veel plezier heb in mijn studie. Zonder jouw methode was ik waarschijnlijk al gestopt met mijn opleiding. Erg fijn dat je ook speciaal een boek hebt geschreven voor studenten, want ik merk in mijn omgeving dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Tijdens de trainingen stelde je mij erg op mijn gemak, je nam de tijd en je hebt mij duidelijk en helder uitgelegd hoe ik het goed kan aanpakken. Ontzettend bedankt voor de fijne begeleiding, hier heb ik mijn hele leven profijt van.

  Groetjes,
  Megan

 • Hallo Pia,

  Wij kwamen in mei dit jaar voor onze zoon met de vraag of hij al dat niet last van faalangst heeft.
  Wij vonden het erg prettig om niet alleen de bevestiging te krijgen dat onze zoon faalangst heeft maar ook na al die jaren de erkenning te krijgen dat onze zoon meer begaafd is. De methode “lefgasten” is een erg effectieve. Maar je persoonlijke uitleg aan school “hoe om te gaan met meer begaafde/ faalangstige jongeren” Maakt het verschil, met als gevolg, hogere cijfers en meer motivatie.
  Hartelijk dank hiervoor!

  Pascale Kuijper

 • avatar Amira

  Toen ik na een tijd steeds meer black-outs kreeg op school, minder gemotiveerd raakte en steeds lagere cijfers kreeg besefte ik dat ik misschien wel faalangst had. Mijn moeder heeft toen gelijk hulp gezocht en kwam gelukkig uit bij Pia. Pia heeft mij erg goed geholpen en is ook de reden dat ik toch nog over ben gegaan. Na een paar lessen zag ik al verbetering in mijn cijfers, maar ook mentaal ging het steeds beter. Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij dat ik Pia’s hulp heb geaccepteerd.

  Super bedankt Pia!

  Groetjes, Amira

 • avatar Emil

  Hoi Pia,

  Ik wil je graag bedanken voor de goede hulp, het heeft me zeker geholpen met de cijfers! Ook de visualisaties waren fijn om te doen in de examenperiode, voor extra rust. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen voor vooral wiskunde, door jouw training. ‘Het belangrijkste is dat je het voor jezelf doet!’

  Groetjes, Emil

 • avatar Nel Bouwmeester

  Beste Pia,
  Inmiddels is de faalangst training voor onze dochter afgerond. In 4 sessies heb je haar zover gekregen dat ze haar zelfvertrouwen weer terug heeft en de eerste positieve schoolresultaten zijn geboekt. Je hebt haar maar ook mij als moeder, zo enorm blij gemaakt. Na een paar jaar tobben en niet weten hoe het probleem van gebrek aan zelfvertrouwen en slechte schoolresultaten aan te pakken, heb jij samen met je duidelijke boek, ons enorm geholpen. Het boek is praktisch en duidelijk en ligt als naslagwerk op mijn nachtkastje. Ogen zijn geopend en de zon is weer gaan schijnen in ons huis! Dankjewel.
  Nel

 • avatar Eveline

  Ha Pia,
  De inspirerende training tot faalangsttrainer is zo helder beschreven, concreet en effectief dat ik er direct mee aan de slag ben gegaan. Ik begeleid nu al studenten individueel en vanaf januari start ik met het aanbieden van de training. Met jouw methode als basis ben ik ervan overtuigd dat ik veel studenten inzicht kan geven in de werking van faalangst, maar belangrijker nog hoe zij kunnen werken aan herstel en uiteindelijk in het ontwikkelen van meer lef en motivatie. Nogmaals bedankt!

 • avatar Mariëtte

  Opleiding faalangsttrainer

  L leerlinggericht, leuk, les in kleine groepen
  E effectief
  F faalangst snel en doelgericht aanpakken
  G gebruik maken van symbolen, heldere uitleg, herstelgedachten en visualisaties
  A adrenaline verminderen
  S stapsgewijs, simpel, succesvol, stress weg!
  T theorie maar nog meer praktijk, toepasbaar op scholen, in praktijken en thuis
  E emoties helder leren krijgen
  N nooit gedacht zo veel te kunnen leren in 3 dagen

 • avatar Astrid

  Beste Pia,

  Dit najaar heb ik de opleiding tot faalangsttrainer bij jou gevolgd. Het was een bijzonder verrijkende ervaring. De analyse van hoe faalangst werkt, de stappen naar herstel, alles heel helder en overzichtelijk uitgelegd. Mijn enthousiasme over de aanpak die ik van je heb geleerd werkt aanstekelijk. Ik ga binnenkort de cursus “Lefgasten” introduceren bij mijn collega’s in de bovenbouw van de basisschool. Ik ben ervan overtuigd dat ik er veel kinderen mee uit de bekende “vicieuze cirkel” kan halen. De cursus heeft me ontzettend veel inzicht gegeven waar ik heel blij mee ben en anderen zullen dat ook zijn! Bedankt!

 • Beste Pia,

  In mijn begeleiding van hoogbegaafde jongeren kom ik veel faalangst op het spoor en ik ben al jaren op zoek naar een goede, systematische begeleiding. Tot ik dit boek ging lezen. Fantastisch! Praktisch, helder en toch diepgaand.. Het sluit goed aan bij de manier van denken van (meer)begaafde jongeren. Ik maak er in mijn individuele training vaak gebruik van. Hartelijk dank voor het schrijven ervan…

 • avatar Diana Lek

  Hallo Pia,
  Vorig jaar heb ik samen met mijn dochter de Lefgasten methode doorlopen. Zij heeft mede dankzij deze methode haar diploma gehaald, terwijl zij heel erg last had van faalangst. Zelf werk ik op een middelbare school in de catering en merk dat ik veel kinderen hierdoor een hart onder de riem kan steken. Ik hoop nog veel kinderen te mogen helpen en denk er zelfs over om de training te gaan volgen zodat ik ze nog beter kan helpen.
  Bedankt, Diana en Maaike

Laat een reactie achter

Indien gewenst gebruik deze HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>